Huzavona Zsanett körül

Az utóbbi napok nagy híre, hogy Zsanett telefonjára felvette az őt igazoltató rendőrök ajánlatát.
Természetesen a szélsőjobboldal kezében lévő MNO hatalmas betűkkel így címkézte fel az erről szóró cikket: "Mobiljával rögzítette a történteket a megerőszakolt lány".
A meglehetősen manipulatív cím erősen azt sugallja a nagyközönség számára, hogy Zsanett az állítólagos aktusról rendelkezik felvétellel, amely bár nem igaz, de tökéletesen alkalmas Zsanett vádjainak felületes igazolására.
Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője, a Népszabadság kérdésére azt állítja, hogy eddig még nem jutott el hozzájuk az a hangfelvétel, amelyen a sajtóhírek szerint hallható, hogy az intézkedő rendőrök ajánlatot tettek E. Zsanettnek május 4-én éjszaka.
A rendőrök ügyvédei kétségeiket hangoztatják a közel egy hónappal a történtek után felbukkant felvétellel kapcsolatban. Ha létezne, már régen átadták volna a nyomozó hatóságnak - mondta egyikük.

Időközben elkészült E. Zsanett pszichológiai vizsgálatáról az összefoglaló jelentés. Tuza Péter, Zsanett ügyvédje megerősítette ennek tényét, a jelentésből nyilvánosságra került megállapításokat - miszerint E. Zsanett csekély önismerettel rendelkező, rivalizáló, szembefordulásra hajlamos, sértődékeny volna - nem kommentálta. Kifejtette, nem akar foglalkozni a pszichológus-szakértő napokban elkészült szakvéleményével. Közölte viszont, hogy E. Zsanett bűnvádi eljárást kezdeményez és személyiségi jogi pert indít az ellen a lap ellen, amelyik azt írta róla, hogy lopásért kirúgták egyik volt munkahelyéről, mivel ez nem igaz. Viszont a Partizaninfo rendőrségi forrásokból úgy tudja, hogy Zsanett ellen a XIII. kerületi Rendőrkapitányság valóban folytatott büntetőeljárást lopás gyanúja miatt, mely esetben Zsanett volt munkahelye volt a feljelentő, miután a nőt elbocsátották.

Jövő hétre várják a DNS-vizsgálat eredményét, amely bizonyíthatja, volt-e nemi kapcsolat a sértett és rendőrök között - mondta több lapnak Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A várva várt DNS-elemzés a Fővárosi Főügyészség állítása szerint jelenleg is tart. Információnk szerint már „csak” a ruhák vizsgálatával foglalkoznak az Igazságügyi Orvostani Intézetben. Először a rendőrök DNS-ét hasonlították össze a Zsanettől vett mintával, majd tüzetesen átnézik az érintettek ruháit is, anyagmaradvány után kutatva.
A rendőrök telefonjainak cellainformációit a Főügyészség már megkapta, azokat elemzik. Ezek alátámaszthatják, illetve cáfolhatják a vallomásokat. Zsanett ugyanis azt mondta, mielőtt a rendőrök hazavitték, egy mellékutcába szállították, a rendőrök ezzel szemben azt állítják, rögtön a lány lakásához hajtottak.

Ma már tényként rögzíthetjük, hogy a rendőrök öten ültek az autóban, s valóban igazoltatták Zsanettet a Múzeum körúton. Az is tény, hogy a hajnali órákban előírt útvonalukról parancsnokaik engedélye és tudta nélkül letértek, s a járőrkocsival hazakísérték Zsanettet. Az ügyészség birtokában van egy térfigyelő kamera felvétele, amelyen ha homályosan is, de látszik, amint a hölgy autóját egy rendőrautó szorosan követi. A rendőrök tagadják az erőszakot, az igazoltatást viszont elismerték és azt mondták: a lányt a papírjaiért küldték fel a lakásába.

Az egyik erőszakkal gyanúsított rendőr védője úgy tudja, a szakvélemény szerint E. Zsanett vallomása "nem átélt eseményen alapul", ám ennek értékelése szerinte a bíróság feladata. Soltészné Nagy Katalin elmondta: értesítették arról, hogy szakértő vizsgálja meg védence ruházatát. Korábban a rendőr maga ajánlotta fel, hogy átadja azt a nyomozóknak. Mint emlékezetes, a rendőr a poligráfos vizsgálatot első kihallgatásán vállalta, később már nem. Az ügyvéd szerint az ügy politikai felhangot kapott, ezért nem javasolta védencének egyelőre a vizsgálatot.

Somfainé Vajdai Ágnes, a gyanúsított helyszíni rendőr parancsnok ügyvédje azt mondta, a DNS-vizsgálat eredménye akár perdöntő is lehet. Védence állítja, az igazoltatásnak tanúja volt, ám erőszakot nem látott; elismerte viszont, hogy Zsanettet négyen hazavitték. Közölte azt is: védence hozzájárul a poligráfos vizsgálathoz. Megjegyezte, tanúkihallgatást is kezdeményeznek, illetve szembesítést is szeretnének.

Magyar György, az egyik bűnsegédlettel gyanúsított rendőr védője úgy véli, egyik bizonyítéknak sem lehet kiemelt jelentőséget tulajdonítani, ezeket együtt kell majd mérlegelni. Kiemelte, védence már az első meghallgatásán kérte a poligráfos vizsgálatot. A férfi - állítása szerint - végig a rendőrautóban ült, a szolgálat végén el is bóbiskolhatott, mindenesetre azt sem tudta, kollégái nővel vagy férfival szemben intézkedtek-e. A rendőr ügyvédjét többen is bírálták egyik nyilatkozatáért. A védő ugyanis találóan és diplomatikusan azt mondta, "A szakértői vélemény tartalmaz olyan elemeket, amelyek szerint a hölgy nem arról híres, amiről az angolkisasszonyok". Sokak szerint ez azt a tényt sugallta, hogy E. Zsanett legalábbis könnyűvérű.

A Partizaninfohoz eljutott egyes információk szerint, Zsanett jelenleg mindennapos dühkitörésekkel várja az általa kezdeményezett ügy további kimenetelét. Egy, az ügyben tanúként (nem szemtanúként) meghallgatott nőismerősét telefonon életveszélyesen megfenyegette, amiért az nem a számára kedvező tanúvallomást tette. A megfenyegetett tanú, az eset óta igyekszik minél szélesebb körben hírül adni Zsanett reakcióját.

(Forrás: Népszabadság, MNO, Bors, Népszava)

Partizaninfo kommentár: Hogy mi lesz az ügy kimenetele, még nem tudjuk, azonban az előre megmondható, hogy ha a bíróság bűnösnek találja az öt rendőrt, azt a hazai szélsőjobboldal minden kétség nélkül üdvözölni fogja, ha viszont felmentik őket az erőszak vádja alól, abban az esetben „posztliberálbolsevik” hatalmi elittől függő vérbíróságot fognak emlegetni, mely rendszerint eltussolja az ávós bűnözők tetteit. Így működik a vérszomjas álkeresztényi értékrend, mely egyre többször mutatja ki foga fehérjét.